Kuvaukseen valmistautuminen

Henkilökuvat & oma tyyli
Rippikuva, ylioppilaskuva, hääkuva. Näin se alkaa, suomalaisen ihmisen muotokuva-albumi. Nämä kolme kuvaa sijoittuvat useimmiten nuoruuden vuosiin ja kertovat nuoren ihmisen elämän tähtihetkistä. Seuraava kuva on hyvin usein 50-vuotiskuva, jos vielä sittenkään. Miksi? Eikö keski-iässä, voimakkaimmassa aikuisuudessa, ole kuvattavaa?

Valokuvaajalle voi mennä ilman pakottavaa syytä, ilman juhlaa ja juhlavaatteita. Usein valokuvaaja toivoo, että studioon ilmaantuisi enemmän ihmisiä, jotka elävät täyteläitä työvuosiaan, pukeutuvat niin kuin tahtovat tai esiintyvät kuvassa peräti työvaatteissaan, oli se sitten haalari tai liituraita. Kuvaan voi mennä, vaikka ei sattuisikaan täyttämään enempää kuin vaikkapa 31 vuotta, tai siksi, että on kaunis päivä, tai että osti juuri uuden takin.

Henkilökuvalla on monia tarkoituksia: merkkipäivät, perhealbumit, yritysviestintä, sosiaalinen media. Ikuistat itsesi, perheesi, lemmikkisi. Annat itsestäsi luotettavan ensivaikutelma CV:ssä. Kuvista voidaan tehdä monenlaisia kuvatulosteita, tauluja sekä kutsu- ja kiitoskortteja.

• Mieti, mihin tarkoitukseen kuva tulee – mitä ja kenelle haluat kertoa kuvalla?
• Pukeudu asuun, joka korostaa hyviä puoliasi ja jossa viihdyt.
• Voit ottaa mukaasi jotain rekvisiittaa, jonka haluat mukaan kuvaukseen – huivin, korun, esineen, ehkä lempikukkiasi?
• Kuvauksen aikana on mahdollista vaihtaa asua tai asusteita. Esim. vaihtosolmiot kannattaa solmia valmiiksi.
• Studioon voit tulla täysin puhtaalla iholla, mutta on hyvä muistaa, että studiosalamat saavat ihon kiiltämään. Tästä syystä esim. mainos- ja henkilöstökuvauksissa myös miesten ihoa hieman puuteroidaan. Voit meikata itse tai voit varata meiltä meikkauksen. Meikkaukseen voit halutessasi ottaa mukaan esim. oman suosikkiripsivärisi tai -huulipunasi.

Ellei satu olemaan intohimoinen pukeutuja, paremman vaatteen päälle pistäminen saa yleensä ihmisen tuntemaan olonsa oudoksi ja vieraaksi. Tämä ei tietenkään ole eduksi valokuvassa, jos tarkoitus on kuvata juuri Sinua eikä ketään outoa ja vierasta, joka on sattunut panemaan ylleen Sinun uudet vaatteesi. Jätä paras puku kotiin ja ota kuvaamoon jotakin mistä pidät ja missä tunnet itsesi tutuksi. Jos vaatteet askarruttavat kovasti, pakkaa niitä mukaasi matkalaukullinen, niin kuvaaja voi löytää sieltä yhdessä Sinun kanssasi sopivan asun. Valokuvaajan ammattitaitoon kuuluvat tällaisetkin asiat, joten hänen makuunsa voi luottaa silloin, kun oma tyylitaju tuntuu jännityksessä horjuvan.

Perusasiana voidaan pitää, että kirjavuus, mustavalkoisuus, huomiota herättävät korut ja asusteet vievät huomion pois pääasiasta eli kasvoista. Poikkeuksena ovat ne ihmiset, joiden persoonallisuus ilmenee juuri huomiota herättävissä vaatteissa, väreissä ja kampauksissa. Monet kuvaajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että (yleensä) yksinkertaisuus kaunistaa. Valokuvaaja on kiinnostuneempi kasvoista, ilmeistä ja eleistä kuin kauden muotivaatteista.

Alusvaatteet ja kengät eivät saisi puristaa valokuvaamossakaan, sillä se näkyy lopputuloksesta vaikka kalsarit ja tanssikengät jäisivätkin kameralta piiloon.

Kampaukset
Kampauksiin pätee sama kuin vaatteisiinkin, eli että oma tukka paras tukka, olipa se sitten pehko tai kolme hiusta poikittain otsalla. Jos ei ennenkään ole harrastanut permanentteja tai punk-kampauksia, sellaista ei kannata teettää myöskään juuri ennen valokuvaajalle menoa. Valokuvaaja toivoo, että hiukset ovat puhtaat, vastapestyn kiiltävät, ellei tyyliisi kuulu ehdottomasti ”rasvaletti”.

Meikki
Jos ei ole tottunut meikkaamaan, sitä ei tarvitse tehdä valokuvaakaan varten. Saatamme kuitenkin hipaista nenääsi puuterihuiskulla. Tämä ei ole mikään moite ulkonäköäsi kohtaan, vaan hyvä keino poistaa iholta ylimääräinen kiilto.

Mustavalkoinen kuva häivyttää meikin, värikuva korostaa sitä. Rajujen varjostusten ja poskipunan kanssa on syytä olla tarkkana, mieluummin liian vähän, kuin liian paljon värejä ja varjoja. Jos jotakin puuttuu, kuvaaja voi korjailla meikkiä kuvauksen aikanakin.

Jos käytät värivoidetta ihon virheiden tasoittamiseksi, (hyvä keino myös miehille kuvaan mentäessä) valitse oman ihosi väriä lähellä oleva värisävy, mieluummin vielä astetta vaaleampi. Tumma väri tekee ihosta vanhan ja elottoman näköisen, paksu puuterikerros sen päälle tehostaa suttuista vaikutelmaa.

Poseeraus
Ammattimallit osaavat vääntyillä kameran edessä millaisissa asennoissa ja vaatteissa tahansa, mukautua roolista toiseen ja tehdä sen, mitä kuvaaja odottaa heidän tekevän. Kun kysymyksessä on muotokuva, joka esittää sinua itseäsi, ei tarvitse osata vääntyillä eikä yrittää pukeutua erikoisesti. Valokuvassa ei ole pakko hymyillä. Hyvä kuvaaja kyllä huomaa, oletko räiskyvä vai sulkeutunut, eikä pakota ketään itselleen vieraaseen rooliin.

Kuuntele silti valokuvaajan ehdotuksia. Joskus on parempi siirtää kuvaus ulkoilmaan, kotiin tai työpaikalle, joskus värikuvan sijasta sopisi paremmin mustavalkoinen. Valokuvaaja tekee luovaa työtä, joten hän saattaa keksiä sinun kasvojesi ja olemuksesi inspiroimana jotakin uutta, joka kannustaa häntä antamaan parastaan.

Tavallisesta syntymäpäiväkuvasta saattaa tulla suuri seikkailu, jos kuvaajan ja kameran eteen antautuu omana itsenään, valmiina yhteistyöhön. Valmis kuva kertoo monta tarinaa, joista kuvattavalla ei ennen ehkä ollut aavistustakaan. Rohkeutta matkaan!

Ylioppilas- tai rippikuvauksen muistilista
• Muistithan ruusun? Solmioneulan? Kamman? Taskuliinan? Yo-lakin?
• Nuori iho ei välttämättä aina ole sileimmillään – mutta arvaa mitä? Se on ihan okei, koska se kuuluu sinun ikääsi. Kaikilla meilläkin on yo- tai rippikuvassamme jotain teini-ikään liittyvää naamassamme. Esim. paha akne on vaikea saada peittoon. Punoitusta voidaan tasoittaa kuvankäsittelyssä ja voit varata meikkauksen studioltamme. Jos kuitenkin päätät meikata itse, muistathan, että liian paksu meikkikerros näyttää kuvassa yhtä huonolta kuin se ihokin.

Hääkuvauksen muistilista
• Hääkuva on yksi elämän tärkeimmistä kuvista – tilannetta helpottaa, kun on tutustunut kuvaajaan etukäteen. Tulkaa paikan päälle sopimaan käytännön asioista, ideoidaan yhdessä! Morsiamen on hyvä ottaa mukaan kuva hääpuvusta, jotta kuvaaja voi etukäteen miettiä mm. valaistusta, rekvisiittaa ja taustan väriä. Myös häiden teemaväri, kimppu ja vaikkapa silmämeikin väri on hyvä kertoa kuvaajalle etukäteen, vaikka ne saattavatkin itsestä tuntua pieniltä asioilta.
• Jos käytte kuvauksessa ennen vihkimistä, muistattehan ottaa sormukset mukaan! (Ja huomioikaa kynsien kunto, jos haluatte lähikuvan käsistänne…)

Lapsikuvauksen vinkkejä
Kuvaus kannattaa aina sopia lapsen rytmin mukaan – mikään kuvaajan helistin, käsinukke tai ilmeily ei auta, kun nukkumatti tai nälkäränkkä yllättävät.

Kun pieni lapsi tuodaan kuvaukseen, tarvitaan paljon aikaa ja rauhallista mieltä. Kiire ja jännitys tarttuvat helposti lapseen ja jos kuvaus on sovittu päiväunien ajaksi tai pitkän tarhapäivän päätteeksi, epäonnistumista on syytäkin pelätä.
Kun tuot lapset valokuvaamoon, tee se omana vapaapäivänäsi, kaikessa rauhassa, silloin kun lapsi on saanut tarpeekseen syömistä ja nukkumista. Lapselle on hyvä kertoa etukäteen, minne ollaan menossa ja mitä kuvaamossa tapahtuu. Voit näyttää albumista esimerkiksi isonveljen 1-vuotiskuvaa tai omaa lapsuuden kuvaasi ja kertoa, että nyt tämäkin pikkuinen pääsee (eikä suinkaan joudu) kuvattavaksi.

Vastaa siihen mitä lapsi kysyy ja anna mahdollisimman totuudenmukainen selvitys. Liika valistus, jonka tuputtaminen on aloitettu jo kuukautta ennen kuvauspäivää tuskin parantaa tilannetta tai ruokkii lapsen luontaista uteliaisuutta ja tiedonhalua, josta kuvaustilanteessa on vain hyötyä.
Lapsi on hyvä pestä, kammata ja rasvata huolellisesti, että hänen hiuksensa ja ihonsa olisivat kuvassa kauniin ja eloisan näköiset. Vaatteet ovat makuasia, mutta jos lapsi saisi toivoa, hän varmasti ottaisi kuvaan lempimekkonsa, rakkaimmat ja paikatuimmat farkkunsa, urheiluseuransa t- paidan – mitä tahansa missä hän viihtyy ja mikä ei kiristä ja purista. Aivan pienimmät ovat parhaimmillaan alasti eikä isompiaan liika pynttäys kaunista. Pehmeät materiaalit, yksinkertaiset leikkaukset, yksiväriset kuosit ja vaaleat värit pukevat ainakin suomalaisia lapsia parhaiten. Sama pätee myös useimpiin aikuisiin.

Jos lapsi on kuitenkin prinsessatyyppiä ja viihtyy röyhelöissä, pukekoon ne päälleen, sillä hänestä ja hänen persoonastaan on kysymys. Jos hän on vakava, filosofointiin taipuvainen pikku ihminen, häntä ei pidä pakottaa hymyilemään.

Useimmat vanhemmat haluaisivat lapsestaan oikean päivänsädekuvan, jolla voisi ilahduttaa mummeja ja kummeja. Kuitenkin he saattaisivat ilahtua kuvasta, jossa on pieni mutrusuinen itsenäinen ajattelija, jonka silmät leiskuvat rohkeutta ja omaa tahtoa, esimerkkinä meille muille.

Lemmikkikuvauksen muistilista
• Varmistathan, että lemmikki on puhdas ja virkeä kuvaukseen tullessaan. Ota myös omat harjat mukaan!
• Studion lattialla ja nurkissa on johtoja, rekvisittaa ja edellisten kuvattavien hajuja. Pidäthän huolta, ettei lemmikkisi pääse juoksentelemaan yksin studiossa.

Asunnon kuvaus & stailaus myyntiä varten
Kun kyseessä on asunnon myyntikuva, on tärkeää muistaa, että kuvaa ei enää oteta itselle muistoksi. Sen tarkoitus on myydä, luoda haluttu mielikuva mahdolliselle ostajalle. Katsele siis jokaista huonettasi, seiniä ja pöytätasoja ”ulkopuolisen silmin”, niin kuvaajakin tekee.
• Poista kuvattavista huoneista kaikki henkilökohtaiset asiat (seinälle hääkuvan tilalle muu taulu, hammasharjat kaappiin kylpyhuoneessa… ja muista pestä peilit!)
• Kuvaaja saattaa kuvaustilanteessa poistaa tai siirtää paljonkin tavaraa. Muista, ettei tämä ole henkilökohtaista – kuvaaja ei pidä hedelmäkulhoasi rumana, se on vain ylimääräinen elementti täydellisen myyntikuvan sommittelussa.

Studiokuva Elido | perhekuva